Take a fresh look at your lifestyle.

Grip nedir? Belirtileri Nelerdir ?

0 34

Grip nedir?

Grip,influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. İnfluenza virüsü grip burun,boğaz,akciğere yerleşebilir.Grip koah ve astım kalp ve diyabet hastaları risk grubundadır bu hastalığı çok daha ağır bir biçimde geçirebilir tedavi edilmezse ölümcül hale gelebilmektedir.

Risk grubunda olmayanlar gribi bitki çayları veya besin takviyeleri ile kısa sürede ilaç kullanmadan atlatabileceği gibi risk grubunda olanların bir doktora başvurup ileri komplikasyonlar gerçekleşmeden önlem alması gerekmektedir.

Grip komplikasyonları gelişme riski yüksek olan kişiler şunlardır:

• 5 yaşından özellikle 2 yaşından küçük çocuklar

• 65 yaşından büyük kişiler

• hamile olan ve son 2 hafta içinde doğum yapmış kadınlar

• Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler

• Astım, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler

Grip genellikle kış mevsiminde görülsede ilkbaharda ve mevsim geçişlerinde de görülebilir.

 Grip belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri çoğunlukla burun akıntısıyla belirti verir fakat ; Yüksek ateş , Kas ağrıları,Terleme,Baş ağrısı,kuru öksürük,halsizlik,boğazda ağrı,kusma gibi belirtilerde gösterebilir.

Grip, genç ve bağışıklığı yüksek sağlıklı kişilerde daha hafif bulgular gösterebilir.

Uzun süren grip tedavi edilmezse zatürre, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara dönüşebileceği gibi , öncesinde astım ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda bu hastalıkların dahada ilerlemesine neden olabilir. Özellikle risk grubunda bulunan hastalarda, zatürre ciddi bir durumdur.

 Alerjik grip Nedir?

Alerjiye sebep olan alerjen maddelerin buruna temas etmesi sonucu ortaya çıkan; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi grip belirtilerine sebep olan hastalık alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak adlandırılmaktadır.

 Mevsimsel grip hastalığı nedir ?

Mevsimsel grip hastalığı aniden belirti gösteren yüksek ateş, öksürük (çoğunlukla kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, aşırı halsizlik, boğaz ağrısı ve burun akıntısı semptom ve bulguları ile nitelendirilir. Öksürük ciddi olabilir ve 2 haftadan daha uzun sürebilir.Risk grubunda olmayan sağlıklı ve genç bireyler bir ilaç tedavisi görmeden bir hafta içerisinde iyileşmektedir.Risk grubunda bulunan kişiler (hamile,astım,koah,kalp) hastalığı bulunan kişilerin hastalıklarının dahada ilerlememesi için bir doktora gözükmesi önerilmektedir.

 Grip aşısı ne kadar?

65 yaş ve üstü tüm vatandaşlar, ve 65 yaş altında olan ve kronik hastalığı bulunan bireylerlere aşı aile hekimleri tarafından ücretsiz reçete edilebilmektedir. Aşı olmak isteyen risk grubunda olmayan bireyler ise “2023 yılı için fiyatının yaklaşık 450 TL civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, eczanelerdeki fiyatlandırma ve kampanyalar da bu rakamı etkileyebilir.”(kaynak(Grip Aşısı fiyatı)) gibi bir mebla ödeyerek aşı olabilir.

ÖZELLİKLE KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?

Grip aşısı 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunan (kalp,astım,koah) kişilerin doktarlarınada danışarak grip aşısı olması önem arz etmektedir.

*5 yaşından küçük çocuklar,

*65 yaş ve üstü yetişkinler,

*Sağlık çalışanları,

*Hamile veya doğum sonrası 2 haftaya kadar olan kadınlar,

*Huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri sakinleri,

*Astımı olanlar,

*Nörolojik ve nörogelişimsel durumlar (beyin, omurilik ve periferik sinir ve kas bozuklukları, örneğin serebral palsi, epilepsi, felç, zihinsel engel, orta ila şiddetli gelişimsel gecikme, kas distrofisi ve omurilik yaralanması dahil),
*Kronik akciğer hastalığı (örneğin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kistik fibroz),

*Kalp hastalığı (örn. Konjenital kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı),

*Kan bozuklukları (örneğin, orak hücre hastalığı),

*Endokrin bozuklukları (örn. Diabetes mellitus),
*Böbrek hastalıkları,

*Karaciğer hastalıkları olanlar,

*Metabolik bozukluklar (örneğin kalıtsal metabolik bozukluklar ve mitokondriyalbozukluklar),

*Hastalık (örn., HIV, AIDS, kanser) veya ilaç (ör., Kemoterapi veya radyasyon tedavisi, kronik glukokortikoidler) nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemi,

*Uzun süreli aspirin tedavisi gören 19 yaşından küçük çocuklar,

*Aşırı obezitesi olan kişiler (vücut kitle indeksi [BMI] ≥40)

h2 domuz gribi belirtileri nelerdir?

Domuz gribi belirtileri grip ile benzer belirtiler göstermektedir. Domuz gribinin belirtileri covid19 hastalığının belirtilerinede benzemektedir o yüzden ayırt etmesi epey zor bir griptir.Uzun süreli ve dirençli ateş, genel durum bozukluğu, solunum sıkıntısı, bilinç bulanıklığı gibi semptomların varlığında en kısa sürede kesinlikle doktora muayene olunmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.